Waar ben je naar op zoek?

Een pop waar kinderen zich in herkennen

Een paar maanden geleden startte cliëntambassadeur Shantal Holwijn een actie om de black doll shop Coloured Goodies te steunen. Samen Veilig Midden-Nederland heeft voor SAVE Jeugdbescherming en Veilig Thuis Utrecht tien multiculturele poppen aangeschaft voor de familiekamers.

In mei heeft cliëntambassadeur Shantal Holwijn (links op de foto) black doll shop Coloured Goodies bij Samen Veilig Midden-Nederland geïntroduceerd. Ellen Brudet (54, rechts op de foto) is de oprichter van Coloured Goodies. Ze is de shop gestart, zodat er voor alle kinderen een pop is, waarin ze zich herkennen. “Toen ik zelf nog een meisje was, bleek het een ware ‘mission impossible’ voor mijn moeder om een gekleurde pop te vinden om mee te spelen. Toen ze er eindelijk een voor me had, was ik niet meer geïnteresseerd. Ik denk dat ik teveel aan de witte poppen gewend was geraakt. Mijn moeder vond dat erg sneu en vertelde dat ze altijd een pop voor me had gewild waar ik me mee kon identificeren. Of zoals ze dat zelf zei: ieder kind zou de beschikking moeten hebben over een gekleurde pop! Deze woorden hebben me gebracht waar ik nu ben met de Coloured Goodies.” De shop is niet alleen voor gekleurde kinderen, want ook kids met een beperking vinden hier een prachtige pop die op hen lijkt, met bijvoorbeeld downsyndroom, hazenlip, vitiligo of een amputatie.

Samen Veilig Midden-Nederland ondersteunt de gedachte van Ellen Brudet en heeft tien poppen voor de vijf locaties (Almere, Amersfoort, Nieuwegein, Utrecht en Veenendaal) aangeschaft. Omdat wij als organisatie vinden dat alle kinderen, die hier tijdens de bezoekmomenten met ouders komen, zichzelf zouden moeten kunnen herkennen in een pop die op hen lijkt. De samenleving is een smeltkroes en onze doelgroep ook. We zijn nu een aantal multiculturele dolls rijker, zoals moslim-, Aziatische, zwarte, jongens- en hindoestaanse poppen.

Bekijk de site www.colouredgoodies.nl voor een culturele en kleurrijke ervaring.