Waar ben je naar op zoek?

Ervaringsdeskundigen over de Meldcode en de SAVE werkwijze

Op maandag 6 november was het de “Voor de Jeugd Dag”. Een dag voor de jeugd, waarop alle jeugdzorgprofessionals uit wijkteams, consultatiebureaus, jeugdbescherming en gemeenten én cliënten elkaar konden ontmoeten in de Westergasfabriek in Amsterdam. Het thema van de dag was 'dichtbij'.

Het Expertisecentrum heeft tijdens deze dag samen met ervaringsdeskundigen twee workshops gegeven, één over de meldcode kindermishandeling en één over de SAVE-werkwijze, waarbij we heel “dichtbij” de praktijk zijn gebleven.

Workshop Meldcode

Tijdens de workshop over de 5 stappen van de meldcode vertelde Nettie, ervaringsdeskundige, over de onveilige en onberekenbare situatie waarin zij opgroeide als kind. Haar moeder had een verstandelijke beperking en een vorm van autisme, haar vader vermeende persoonlijkheidsproblematiek.  ‘Iedere keer als vroeger bij ons thuis de deurbel ging, hoopte ik dat het iemand was, die voor mij op zou komen. Dat is in al die jaren nooit gebeurd.’
Christine Hoogland, trainer van het Expertisecentrum, nam de zaal mee in wat de meldcode vroeger voor Nettie had kunnen betekenen. De noodzaak van melden werd voelbaar in de zaal en tegelijkertijd werden de 5 stappen verduidelijkt. Nettie heeft nu een fijn leven, maar draagt nog elke dag haar verleden met zich mee. Ze gunt ieder kind een omgeving van volwassenen die de meldcode kennen en ernaar handelen.

Workshop SAVE

Ook de workshop over de SAVE -werkwijze sprak de deelnemers aan. In plaats van een verhaal over wat de werkwijze precies inhoudt, nam Harmke Bergenhenegouwen (sr. Staf Gedragswetenschapper) de zaal daarin mee door Lena (een moeder van twee kinderen, SAVE begeleiding onlangs afgesloten) over haar ervaringen te interviewen. De vragen gingen vooral over de samenwerking met de medewerker SAVE en de buurtteammedewerker. Was het duidelijk wie wat deed? Wat werkte er voor haar? Wat was juist onduidelijk of vervelend?
Diana Ewouds van het SAVE -team Overvecht was samen met Robyn Pouwels van het buurtteam Overvecht aanwezig en werden als het ware gespiegeld. Lena’s verhaal raakte ons allen. Het is weer veilig bij haar thuis en dat is waar wij het allemaal elke dag voor doen.