Waar ben je naar op zoek?

Geslaagde Bliksemstage Trajectum College

Op woensdagochtend 3 juli kwamen zes leerlingen van het Trajectum College samen met hun docent bij Samen Veilig Midden-Nederland op bezoek voor een Bliksemstage.

De Voorlichtingspoule verzorgt deze Bliksemstages. Twee medewerkers van Samen Veilig lieten de leerlingen kennis maken met het werk van een medewerker SAVE en Veilig Thuis. Ook bespraken ze allerlei onderwerpen zoals: wie weet al wat hij of zij wil worden en waar moet je goed in zijn om bij Samen Veilig te kunnen werken. Maar ook: wat zou jij doen als jij vermoeden hebt dat het bij iemand thuis niet zo goed gaat? Verder gingen ze aan de slag met een casus en bespraken ze de zorgen, wat er goed gaat en welke oplossingen er mogelijk zijn. De leerlingen waren erg geïnteresseerd en dachten goed mee. Ze stelen vragen als: hoe voelen ouders zich als jullie opkomen voor de veiligheid van een kind? Een hele leerzame en leuke ochtend.

Bliksemstages
Samen Veilig heeft een samenwerkingsverband met JINC die deze Bliksemstages organiseert. Als je niet weet wat er te koop is, kun je ook geen beroepskeuze maken. Klinkt logisch, maar voor veel jongeren gaat die wijsheid niet op. Ze moeten namelijk wél kiezen. Ook als ze geen idee hebben wat ze kunnen en willen worden.

Vooral voor jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand is dat zwaar. Over het algemeen hebben zij minder rolmodellen in hun omgeving, en hun leefwereld is meestal kleiner. En wie zelden zijn wijk uitkomt, wéét niet wat voor enorm scala aan beroepen er bestaat. Via Bliksemstages maken leerlingen op een korte, krachtige manier kennis met een aantal beroepen. En zo krijgt Samen Veilig de kans om te laten zien wat zij doet.