Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Organisatie

Young professionals programma: een stevige basis

Nieuws 20 juni 2019 Reading Time: 2 minutenleestijd

In september 2018 is Samen Veilig gestart met het Young professionals programma. Een nieuw wapen in de strijd op de krappe arbeidsmarkt. We gaan in gesprek met Rachelle van Scheijndel, een gedreven nieuwe kracht die het Young professionals programma in september afrondt.

“En ik blijf!” zegt Rachelle meteen volmondig. “Ik heb mijn plek gevonden op een manier die goed bij mij past. Ik heb altijd als gezinsvoogd willen werken en die kans heb ik nu gekregen en gepakt!”

Waar komt die roeping vandaan?
Rachelle: “Ik heb de opleiding Pedagogisch Werker Jeugdzorg afgerond en ben gaan werken op een woongroep voor kinderen met hechtingsproblematiek in combinatie met een licht verstandelijke beperking. Daar heb ik kennis gemaakt met de gezinsvoogdij. Ik wist het meteen: “dat wil ik ook!” Ik ben daarom een opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan volgen en heb stage gelopen bij de William Schrikker Groep in Amsterdam. Daar heb ik ervaren dat de werkdruk erg hoog is. Het valt voor nieuwe medewerkers niet mee om zo het vak te leren. Dit maakte dat ik mijn toekomstige baan nog wat langer wilde uitstellen en van plan was voorlopig te blijven werken als Persoonlijk Begeleider in de Forensische Psychiatrie. Tot ik via mijn school, de Hogeschool van Utrecht, geattendeerd werd op het Young professionals programma van Samen Veilig.”

Wat is daar zo uniek aan?
“Het Young professionals programma is feitelijk een inwerktraject waarbij je meer tijd en ruimte krijgt om je professioneel en persoonlijk te ontwikkelen tot volwaardig medewerker SAVE. Je hebt een vaste inwerk-collega die meekijkt, meedenkt. Je hebt wekelijks gesprekken en bespreekt wat goed gaat, wat minder en waar je tegenaan loopt. Je krijgt een gestructureerd inwerkprogramma zodat je zelf goed in de gaten kunt houden of alle facetten aan bod komen en je hebt de ruimte om de benodigde trainingen te doorlopen. Je start met een caseload die past bij waar je staat in je ontwikkeling. Naarmate je groeit in het vak, neemt ook je caseload toe. Daarnaast heb je het eerste halfjaar enkel cliënten vanuit een vrijwillig kader en wordt dit later pas uitgebreid naar cliënten met een jeugdbeschermingsmaatregel. Het programma geeft nieuwe medewerkers de mogelijkheid het, soms complexe, werk op een gefaseerde en verantwoorde manier te leren van een ervaren beroepskracht.”

Hoe kijk je terug op het Young professionals programma?
“Ik heb zelf vooral veel waarde gehecht aan de stapsgewijze opbouw in caseload. Hierdoor heb ik veel ervaring op kunnen doen en de ruimte gekregen om te leren. Ik heb het afgelopen jaar ook ervaren hoe belangrijk je team is. Het is soms een individueel beroep, maar je draagt het wel écht samen. Omdat we de eerste lichting van het Young professional programma zijn, zijn er ook enkele verbeterpunten aan het licht gekomen: zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een goede match is met je inwerk-collega. Bij de nieuwe lichting wordt daarom de leerstijl en leerbehoefte beter afgestemd op de begeleidingsstijl van de inwerk-collega. Het Young professionals programma is voor mij een mooie start van mijn carrière als jeugdzorgwerker. Ik heb nu de mogelijkheid mij naar eigen leerbehoefte te kunnen ontwikkelen. Ik heb echt mijn plek gevonden!”