Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Kindermishandeling

Alle kinderen hebben recht op een veilige opvoed- en opgroeisituatie. Ouders en opvoeders moeten hiervoor zorgen. Maar soms weten zij uit onmacht of in moeilijke situaties niet hoe dat moet.

Pagina voor kinderen

Wat is kindermishandeling?

Als aandacht en een goede verzorging ontbreken of een kind door opvoeders wordt gepest, uitgescholden, geslagen of seksueel wordt misbruikt, dan is dat kindermishandeling. De mishandeling kan door de ouders/opvoeders gepleegd worden, maar ook door anderen. Bijvoorbeeld leerkrachten of sportdocenten.

Oprechte betrokkenheid en aandacht kunnen een groot verschil maken in het leven van kwetsbare kinderen. Maak jij je zorgen om een kind in jouw omgeving? Deel je zorgen met het kind  of de ouder(s) en ga voorzichtig het gesprek aan. Twijfel je en wil je advies van een professional of vind je het fijn als er iemand met je meedenkt? Neem dan contact op met Veilig Thuis Utrecht. Je hoeft niet te zeggen over wie je je zorgen maakt. En weet ook: bellen is niet hetzelfde als melden. Veilig Thuis Utrecht is laagdrempelig bereikbaar, ook voor advies. Zowel voor professionals als inwoners uit de provincie Utrecht.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Of mail ons via veiligthuis@samen-veilig.nl. Je kunt ook chatten met ons via deze website.

Anoniem

Wil je anoniem advies vragen? Dat kan. Wij registreren geen persoonsgegevens wanneer je voor advies contact met ons opneemt.

Meer over Veilig Thuis Utrecht

Wil je eerst meer over ons weten? Kijk dan op onze pagina over wie wij zijn.

Wat gebeurt er als je belt?
We luisteren naar je verhaal

We bespreken je zorgen, beantwoorden jouw vragen en geven informatie en advies.

Je krijgt advies

Samen kijken we wat er aan de hand is en wat je eventueel zelf kunt doen.

We zoeken samen hulp

Samen kijken we welke stappen je kunt ondernemen, of professionele hulp nodig is, en zo ja, welke hulp.

Hoe herken je kindermishandeling?

  • Oorzaken kindermishandeling

    Er zijn veel verschillende oorzaken voor kindermishandeling. Bijvoorbeeld een ouder of verzorger:

    • weet niet hoe hij of zij met hun kinderen om moet gaan (opvoedonmacht)
    • heeft een (tijdelijke) geestelijke  stoornis of ziekte
    • is verslaafd, bijvoorbeeld alcoholverslaafd of gokverslaafd
    • is zelf als kind mishandeld
    • heeft veel stress, bijvoorbeeld door  criminaliteit, hoge schulden of geen (vaste) huisvesting

    Als een ouder met één of meer van deze situaties te maken heeft, wil dat niet zeggen dat er ook sprake is van kindermishandeling. Dit vergroot alleen wel de kans. Meer informatie over de oorzaken van kindermishandeling vind je op de website Kinderbescherming.nl.

  • Soorten kindermishandeling

    Veel mensen denken dat kindermishandeling alleen gaat over slaan of seksueel misbruiken. Maar ook stress thuis of een kind ondervoeden zijn vormen van kindermishandeling. En kinderen blootstellen aan geweld thuis, ze in onveilige situaties brengen of zich bezighouden met criminele activiteiten in de buurt van een kind zijn ook vormen van kindermishandeling. Deze situaties kunnen net zo ernstig en schadelijk zijn voor kinderen, ondanks dat zij niet opzettelijk pijn worden gedaan. Ook wanneer een kind wordt verwaarloosd, spreken we van kindermishandeling.

    Kindermishandeling is dus elke lichamelijke, geestelijke of seksueel bedreigende of gewelddadige omgang met een kind. Dit geweld kan actief zijn (iemand iets aandoen) of passief (niets doen). De schade door mishandeling kan zichtbaar zijn, zoals blauwe plekken of brandwonden. Maar kindermishandeling kan ook geestelijke schade veroorzaken, zoals meer kans op depressies en angsten.

    Let op! Is er sprake van een vorm van geweld tussen (ex)partners in een relatie met kinderen? Dan is er automatisch sprake van kindermishandeling.

  • Signalen kindermishandeling

    Signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling zijn: plotseling stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag. Schrikken van aanrakingen, of vaak verwondingen hebben. Ook een onverzorgd uiterlijk kan een signaal zijn: vieze, kapotte kleren en ongewassen haren en lichaam. Ook als het huisdier niet goed behandeld of verwaarloosd wordt, kan dat een teken zijn dat het niet goed gaat in het gezin. Of ouders die schreeuwen tegen hun kind, of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind.

    Op www.signalenkaart.nl staan per leeftijdsgroep de signalen waar je op kunt letten.

Wat kun je doen bij kindermishandeling?

  • Dreigt er direct gevaar? Bel 112!

    Bel in geval van nood altijd direct 112.

  • Als je kind bent

    Dit kun je als kind doen

    Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Als je het niet aandurft om met een volwassene te praten dan kun je misschien praten met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zal je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene, bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of een oom of tante.

    Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon kun je ook vragen of hij of zij met je meegaat naar bijvoorbeeld een huisarts. Je mag ook altijd Veilig Thuis Utrecht bellen (0800 – 2000), e-mailen  of chatten via de chatroom onderaan deze website. Je kunt ook bellen of chatten met de Kindertelefoon (0800 0432) Kijk voor meer informatie op de website van de Kindertelefoon.

  • Als je omstander bent

    Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders

    Als je je zorgen maakt om een kind of zijn ouders, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar de situatie. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen. En als je een professional bent, volg je de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

    Deel je zorgen ook met het kind of de ouders zelf. Kindermishandeling is vaak het gevolg van machteloosheid: niet goed weten wat te doen. Een luisterend oor en er zijn voor het gezin kan al heel helpend zijn. Natuurlijk kan dat gesprek spannend en misschien zelfs ongemakkelijk zijn. Vaak weet je niet precies wat er aan de hand is. Bovendien kan de ouder zich schamen en het probleem verborgen willen houden. Toch is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Zelfs als er een risico bestaat dat je vermoedens achteraf niet blijken te kloppen.

    Wil je tips en advies over hoe je kindermishandeling bespreekbaar maakt? Neem dan contact op met Veilig Thuis Utrecht.

  • Als je ouder bent

    Dit kun je doen als ouder doen

    Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten.

    Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon, kun je ook vragen of hij of zij met je meegaat naar bijvoorbeeld een huisarts.

    Wil je tips en advies over je situatie? Neem dan contact op met Veilig Thuis Utrecht.

Dit kan Veilig Thuis Utrecht doen

Veilig Thuis Utrecht is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel. Als je je onveilig voelt of zorgen maakt om iemand anders dan kun je contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch (0800 – 2000), per e-mail en via de chat op deze website. Je krijgt advies van een deskundige medewerker die aandachtig naar je verhaal luistert, vragen stelt en die jouw vragen beantwoordt.

Meer weten? Lees dan verder op onze pagina over hoe wij werken.

Andere organisaties waar je terecht kunt

  • Het lokale team bij jou in de buurt

    Kijk op de website van je gemeente.

  • Centrum Seksueel Geweld
Ben jij slachtoffer van kindermishandeling? Soms voelt een kind zich schuldig. Maar kindermishandeling is nooit de schuld van het kind. Ook willen de meeste ouders hun kinderen helemaal niet mishandelen. Ze houden van hun kinderen. Dat is het rare: ze doen het niet expres. Deze ouders hebben hulp nodig. Ook als je twijfelt, neem contact met ons op. Juist als je twijfelt.

Ben jij professional?

Maak je je zorgen over iemand met wie je te maken hebt vanwege je beroep? Kijk dan verder op onze pagina voor professionals.

Veelgestelde vragen

  • Wat kan Veilig Thuis Utrecht voor mij doen?

    Als iemand contact met ons opneemt omdat zij zich zorgen maken over jouw (thuis)situatie, proberen wij die persoon meestal eerst advies te geven. Misschien dat jullie samen iets kunnen doen om de situatie thuis te verbeteren. Als degene die zich zorgen maakt toch liever een melding wil doen, is Veilig Thuis Utrecht wettelijke verplicht om die melding te beoordelen. Dat doen wij door hierover gesprekken te hebben met jou en anderen. Wij bekijken:

    1. Of er sprake is van onveiligheid.
    2. Wat er nodig is om de zorgen weg te nemen.
    3. Wie de melding het beste op kan pakken.

    Als uit de gesprekken blijkt dat er geen sprake is van een onveilige situatie (bijvoorbeeld huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel), dan sluiten wij de melding weer af.

    Als duidelijk is dat er wél iets aan de hand is, bespreekt de medewerker met jou wat je eventueel zelf kunt doen. Zijn er mensen in de omgeving die kunnen helpen? Samen met jou kijken we of er professionele hulp nodig is. Is dat het geval dan denkt Veilig Thuis Utrecht met je mee hoe deze hulp te organiseren. Veilig Thuis Utrecht kan jou precies vertellen bij welke hulporganisaties je terecht kunt.

  • Kan ik Veilig Thuis Utrecht ook bellen als ik ergens over twijfel?

    Twijfel je om contact met ons op te nemen? Of was er achteraf niet zoveel aan de hand? Dat geeft niet. Veilig Thuis Utrecht komt niet zomaar in actie, dat mogen we niet eens. Dus ook bij twijfel is bellen altijd de beste keuze. Want als er wel wat aan de hand is, stopt het niet vanzelf. Dan is erover praten de eerste stap naar een oplossing.

  • Kan ik ook anoniem bellen?

    Als je belt voor advies, vragen wij je nooit om de gegevens van de cliënt of degene waarover jij je zorgen maakt, te delen. Je eigen naam of organisatie hoef je ook niet te noemen als je dat niet prettig vindt. Veilig Thuis Utrecht denkt graag met jou mee, ook als wij niet weten wie je bent of hoe je heet. Wanneer je een anonieme melding wenst te doen, bekijk je samen met de medewerker Veilig Thuis Utrecht of dit ook mogelijk is. Er wordt in dat gesprek bekeken of de melding op geen enkele manier herleidbaar naar jou zal zijn. Ook bespreken wij de voor- en nadelen van anoniem melden, voor zowel jou als de personen over wie het gaat. Op basis van deze informatie bepaal je zelf of je daadwerkelijk (anoniem) wenst te melden. De voorkeur gaat in principe uit naar een ‘open’ melding. Zodat de betrokkenen ook weten wie over hen een melding bij Veilig Thuis heeft gedaan. Let op. Ben je een professional? Dan kun je niet anoniem blijven. Van jou wordt verwacht dat je transparant bent over je zorgen die betrekking hebben op de personen bij wie jij betrokken bent. Dit vraagt de wet Meldcode ook vaak van jou. Op deze manier kan Veilig Thuis Utrecht (of de overdrachtspartij) de zorgen ook beter bespreekbaar maken met het gezin. Alleen bij hoge uitzondering kun je anoniem blijven uit veiligheidsoverwegingen. Dan bekijkt Veilig Thuis Utrecht samen met jou hoe jouw veiligheid gewaarborgd kan worden.

  • Is Veilig Thuis Utrecht gratis?

    Ons telefoonnummer en onze diensten, zoals een advies vragen of een melding doen, zijn gratis. Je hoeft dus geen geld te betalen om gebruik te maken van Veilig Thuis Utrecht. De trainingen en workshops die het Expertisecentrum geeft aan professionals, kosten wel geld. Meer informatie hierover vind je op onze pagina Trainingen en workshops.

Alle veelgestelde vragen

Wanneer is het kindermishandeling?

Twijfel je of het kindermishandeling is of weet je het zeker? Het is belangrijk om zelfs het vermoeden hiervan aan te kaarten. Want ook dreigen, schelden of verwaarlozing zijn vormen van mishandeling. Het is eerder mishandeling dan je denkt. Bel, mail of chat met Veilig Thuis Utrecht.