Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Training

Training ‘Signaleren en handelen bij ouderenmishandeling’

SKJ-Punten:

Veilig Thuis Utrecht verzorgt een training over aanpak van ouderenmishandeling. Na het volgen van de training zijn de deelnemers in staat om ouderenmishandeling te signaleren, een inschatting te maken welke onderliggende dynamiek er speelt en welke mogelijkheden qua hulp passend zijn bij deze problematiek.

Aanvullend op de informatiebijeenkomst ‘Aanpak Ouderenmishandeling & de Meldcode‘ biedt het Expertisecentrum deze training specifiek gericht op het signaleren & handelen bij vermoedens van ouderenmishandeling.

Offerte aanvragen

 

Als het gaat om ouderenmishandeling is er een aantal overeenkomsten met mishandeling in andere afhankelijkheidssituaties (zoals kindermishandeling en bijvoorbeeld (ex-) partnergeweld).Er zijn echter aspecten die typerend zijn voor mishandeling van ouderen. Zaken als (ontspoorde) mantelzorg, verwaarlozing en financieel misbruik komen veel voor bij ouderen die bijvoorbeeld door lichamelijk of geestelijke achteruitgang hun eigen zaken niet meer (goed) kunnen behartigen. Tevens speelt er vaak een sterke afhankelijkheid van het (beperkte) netwerk, waardoor de oudere zelf niet snel zal aangeven dat er sprake is van mishandeling en/of misbruik. Na het volgen van de training ben je in staat om ouderenmishandeling te signaleren, een inschatting te maken welke onderliggende dynamiek er speelt en welke mogelijkheden qua hulp passend zijn bij deze problematiek.

In de training gaan we ook in op de stappen van de verbeterde Meldcode.
In de training krijg je op interactieve wijze toelichting en oefent u, desgewenst m.b.v. een trainingsacteur, met bijvoorbeeld het bespreken van zorgelijke signalen.

De training wordt verzorgd door ervaren trainers van het Expertisecentrum en/of aandachtsfuctionarissen Ouderenmishandeling van Veilig Thuis Utrecht, die je met gedegen kennis van de wettelijke kaders en de praktijk, meenemen en slagvaardiger maken.

Doelgroep

De training is bedoeld voor werkers in sociale wijkteams, verpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers en medewerkers van Veilig Thuis. Door de inzet van diverse werkvormen is er sprake van een dynamische programma.

Meer weten?

Wij bieden onze trainingen altijd op maat. Door de uitgebreide intake sluiten onze trainingen goed aan op de wensen en het werk van de deelnemers. Na de intake bereiden wij casussen voor die we tijdens de training gebruiken. Elke training wordt dus op maat gemaakt met casuïstiek uit eigen beroepspraktijk.
We kunnen ook verschillende onderdelen van de diverse trainingen combineren tot een aanbod voor bijvoorbeeld een studiedag of workshop.

green dots header

Offerte aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.