Waar ben je naar op zoek?

Uitkomst onderzoek naar datalek

Naar aanleiding van het datalek bij Samen Veilig Midden-Nederland hebben wij de afgelopen tien weken onderzoek gedaan naar de mogelijke gevolgen voor (oud-)cliënten. Uit het onderzoek van Fox-IT – een bureau dat gespecialiseerd is in cybersecurity – blijkt dat het lek direct na de melding is gedicht. Ook heeft Fox-IT de herkomst en inhoud van de gelekte informatie onderzocht. Op basis van het onderzoek concludeert Samen Veilig dat de kans zeer gering is dat gegevens van (oud-)cliënten nog in onbevoegde handen zijn. Dit geeft Samen Veilig het vertrouwen dat het verantwoord is om het onderzoek af te sluiten.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat persoonlijke gegevens van (oud-)cliënten nog in onbevoegde handen zijn. Dit bevestigt de nieuwsuitzending van RTL Nieuws op 10 april jl., waarin verklaard wordt dat de informatie door hen en de klokkenluiders vernietigd is. Er is geen enkele aanwijzing dat informatie in andere handen is gekomen dan die van de klokkenluiders en RTL-Nieuws.

De gegevens die we hebben kunnen achterhalen, bevatten onvoldoende unieke cliëntkenmerken om een directe koppeling te maken met contactgegevens van (oud-)cliënten. Dat zou nog heel veel handmatig onderzoek vragen, zonder enige garantie dat dit de benodigde informatie oplevert. Samen Veilig heeft daarom de afweging gemaakt het onderzoek af te sluiten, in het vertrouwen dat de gelekte informatie niet meer in onbevoegde handen is of zal kunnen komen. Samen Veilig vindt het teleurstellend (oud-) cliënten geen uitsluitsel te kunnen geven, aangezien dat nu juist een belangrijk doel was van alle onderzoeksinspanningen.

Het datalek had nooit mogen plaatsvinden. Het beleid omtrent informatieveiligheid is inmiddels door Samen Veilig Midden-Nederland verder aangescherpt. Daarbij zal Samen Veilig vanzelfsprekend ook de aanbevelingen uit het onderzoek van externe onderzoekspartijen ter harte nemen. Het COT voert momenteel in opdracht van de gemeenten onderzoek uit naar de kwaliteit van gegevensbescherming binnen Samen Veilig. Samen Veilig Midden-Nederland zal haar uiterste best blijven doen om de privacy van cliënten te respecteren en te beschermen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht dan kunt u contact met opnemen met Samen Veilig Midden-Nederland via informatieveiligheid@samen-veilig.nl.