Waar ben je naar op zoek?

Veilig Thuis vaart mee in de Canal Pride

Veilig Thuis vaart op zaterdag 16 juni mee in de Canal Pride in Utrecht. Huiselijk geweld komt in alle relaties voor. Of deze nu heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel of transgender van aard zijn.

Op huiselijk geweld onder LHBTI+ heerst nog een groot taboe. Meestal denkt men aan mannen die hun vrouw slaan, terwijl dit ook voorkomt bij homo en lesbische koppels. Uit Brits onderzoek blijkt dat een op de vier homo’s slachtoffer is van partnergeweld. In Nederland komt in één op de vier lesbische relaties een vorm van huiselijk geweld voor. Waar vrouwen in heterorelaties pas na 30 incidenten de stap naar hulpverlening durven te zetten, ervaren vrouwen in een lesbische relatie een dubbele drempel om hulp te vragen.

Ook blijkt dat vrienden en familie zich minder bemoeien met de relatie van een homostel. Er wordt minder snel gevraagd hoe het gaat en ook onderling praten homo’s en lesbiennes weinig over huiselijk geweld. Vaak leeft het idee dat het niet voorkomt of dat het minder serieus is omdat men de ernst ervan onderschat. Partners zijn van het gelijke geslacht en daarmee in de beeldvorming gelijkwaardig aan elkaar.

Om bij te dragen aan het doorbreken van het taboe en zichtbaar te zijn vaart Veilig Thuis samen met hulpverleners en politie mee in de Utrecht Canal Pride.