Waar ben je naar op zoek?

Ik heb hulp van SAVE

Er zijn zorgen over jou. Het gaat thuis niet goed of jij bent in aanraking gekomen met de politie of justitie. Daarom is het SAVE-team ingeschakeld. Een medewerker SAVE gaat met jou en jullie gezin kijken wat er moet gebeuren.

De medewerker SAVE kijkt met jullie naar wat goed gaat. Maar ook naar wat niet goed gaat. Samen gaan jullie bekijken wat anders moet zodat het thuis beter gaat.
Om te snappen wat er aan de hand is praat de medewerker SAVE met iedereen bij jou thuis. Ook met jou.

Plan

Daarna maken jullie een plan. Dat doe je samen met je gezin. De medewerker SAVE kan jullie helpen. Wordt jouw gezin ook geholpen door andere hulpverleners? Ook zij kunnen helpen bij het maken van het plan. Maar ook familie, vrienden of buren mogen jullie helpen met het plan. Een plan dat gaat zorgen dat het thuis beter gaat.

In dat plan staat wat jullie gaan doen om het thuis beter te regelen. Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het beter gaat met jullie? Wat moet je daarvoor doen? Wat heb je daar bij nodig? Daar gaat het plan over. De medewerker SAVE kan ook voorwaarden stellen aan het plan. Hij of zij noemt dan dingen die jullie in ieder geval moeten veranderen. Je moet dan ook met elkaar afspreken hoe je die dingen gaat aanpakken. Het plan is pas af als iedereen het een goed plan vindt.

Aan de slag

Als het plan klaar is gaan jullie aan de slag. Stap voor stap werken jullie aan de dingen die je in het plan met elkaar afgesproken hebt. Daar krijgen jullie hulp bij. Dat kan hulp van familie, vrienden en buren zijn. Maar ook hulp van hulpverleners uit jouw woonplaats of van de medewerker SAVE.
De medewerker SAVE houdt goed in de gaten of alles loopt zoals jullie het afgesproken hebben. Zijn er belangrijke veranderingen? Dan passen jullie het plan aan.

Het gaat beter

De medewerker SAVE stopt zodra het thuis beter gaat en blijft gaan. Zodra er geen grote zorgen meer zijn over jou en over jouw gezin.
De medewerker SAVE zorgt er dan vaak wel voor dat er nog steeds hulp is van familie, vrienden of buren. Ook de hulpverleners uit jouw woonplaats blijven vaak helpen. Zo zorg je er met elkaar voor dat het niet weer slechter gaat.

Gaat het niet beter?

Gaat het niet beter of houden jullie je niet aan het plan? Dan gaat de medewerker SAVE opnieuw voorwaarden stellen. Helpt dat niet? Dan kan de medewerker SAVE aan de Raad voor de Kinderbescherming vragen om een jeugdbeschermingsmaatregel. De Raad doet dan onderzoek. Merken zij dat de kans klein is dat jullie er zelf voor kunnen zorgen dat het thuis beter gaat? Dan vragen zij aan de rechter om een jeugdbeschermingsmaatregel. Daarmee krijgt de medewerker SAVE meer over jou te zeggen en je ouders moeten de medewerker verplicht betrekken bij alle beslissingen over jou.