Waar ben je naar op zoek?

Toezicht & begeleiding

Je hebt de maatregel Toezicht & Begeleiding opgelegd gekregen. Dit is een jeugdreclasseringsmaatregel. Je bent aangemeld bij de jeugdreclassering en krijgt begeleiding door een medewerker van deze afdeling. Dat is een medewerker van Samen Veilig Midden-Nederland, de medewerker SAVE.

De begeleiding kan op verschillende manieren. De medewerker SAVE bekijkt eerst samen met jou hoe het komt dat je een delict hebt gepleegd. Zijn er problemen? Bijvoorbeeld problemen thuis, op school of op je werk? Problemen met vrienden, alcohol- en drugsgebruik of de manier waarop jij je dag doorbrengt?

De medewerker praat ook met je familie, je school en/of je werk en met bijvoorbeeld de wijkagent. Samen met je ouders bespreken jullie hoe je uit de problemen kunt komen en kunt blijven en wat er moet veranderen. Samen maken jullie een plan. Daarin staat hoe het nu met je gaat, elke problemen er zijn en wat er moet veranderen. Jullie stellen doelen op. je maakt afspraken over hoe je die doelen gaat halen.

Je praat regelmatig met de medewerker van de jeugdreclassering. Hij of zij helpt jou bij het vinden van een opleiding of werk. Bij je financiële zaken en bij andere dingen die geregeld moeten worden. Als er extra hulp of een behandeling nodig is, dan regelt de medewerker dit ook.

Afspraak = afspraak

Je moet je houden aan alle afspraken. De medewerker controleert dit streng. Hij of zij zal aan je ouders en bijvoorbeeld een leraar of je baas vragen om daarbij te helpen.

De medewerker rapporteert ook aan Justitie hoe het met jou gaat en of jij je aan de afspraken houdt. Doe je dat niet? Dan heeft dat invloed op de straf die je opgelegd gaat krijgen of op de (voorwaardelijke) strafmaat die je al hebt gekregen.

Duur van de maatregel

Er zijn verschillende vormen van de maatregel Toezicht & Begeleiding. De medewerker SAVE bespreekt met jou hoe lang de maatregel voor jou gaat duren. Ook hoor je hoe je verdere straftraject er uitziet en wat er gebeurt als jij je niet aan de afspraken houdt.