Waar ben je naar op zoek?

Basistraining ‘Herkennen van eergerelateerd geweld’

Geweld in huiselijke kring komt vaker voor dan u denkt. Een specifieke vorm van huiselijk geweld betreft geestelijk of lichamelijk geweld dat wordt gepleegd in reactie op een (dreiging van) schending van de eer van een man of vrouw en daarmee van zijn of haar familie, waarvan de buitenwereld op de hoogte is of dreigt te raken.

Vaak zijn vrouwen en meisjes slachtoffer van eergerelateerd geweld. Om de eer weer te zuiveren, wordt geweld gebruikt. Eergerelateerd geweld kan verschillende (en vaak strafbare) vormen aannemen, zoals bedreiging met eermoord, mishandeling, verminking, (bedreiging met) verstoting, uithuwelijking etc. In uitzonderlijke gevallen kan een slachtoffer van eergerelateerd geweld worden vermoord.

Eergerelateerde problematiek is complex en behoeft daarom een eigen aanpak. Met een juiste interventie kan geweld worden voorkomen of gestopt. Het is dan ook belangrijk om eergerelateerd geweld vroegtijdig te signaleren en de juiste hulp in te schakelen, zodat de gevolgen van eerschending beperkt blijven. Specialistische kennis en ervaring is nodig om een reële inschatting te kunnen maken van de mate van dreiging en met deze vorm van problematiek om te gaan.

Na het volgen van de training:

  • Bent u in staat om signalen (beter) te herkennen die te maken hebben met eergerelateerde problematiek
  • Weet u huiselijk geweld te onderscheiden van eergerelateerd geweld
  • Weet u een eerste inschatting te maken van de mate van mogelijke dreiging en waar deze vandaan komt
  • Weet u eerste stappen te zetten rondom veiligheid creëren voor de betrokkenen

Tijdsduur: 3.5 uur

 Accreditatie ‘Herkennen van eergerelateerd geweld’    

Nummer: SKJ200385
Punten: 4.5

Meer weten?

Wij bieden onze trainingen altijd op maat.  Door de uitgebreide intake sluiten onze trainingen goed aan op de wensen en het werk van de deelnemers aan de trainingen. Na de intake stellen wij casussen op die we tijdens de training gebruiken. Elke training wordt zo op maat gemaakt met casuïstiek uit de eigen beroepspraktijk.
We kunnen ook verschillende onderdelen van de diverse trainingen combineren tot een aanbod voor bijvoorbeeld een studiedag of workshop.

Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie en een aanbod op maat.

Praktische informatie:

Wat is het aantal mogelijke deelnemers?

Het aantal deelnemers voor een training bedraagt minimaal 8 en maximaal 12.
Voor andere werkvormen varieert het aantal deelnemers doorgaans tussen 12 en 25.

Waar vindt het deskundigheidsaanbod plaats?

Wij verzorgen het aanbod graag op een locatie van uw keuze, bijvoorbeeld uw eigen locatie.

Desgewenst kunt u ook gebruikmaken van de trainingslocatie bij het Expertisecentrum in Utrecht. Wij beschikken over goed gefaciliteerde, mooie ruimtes die bovendien uitstekend bereikbaar zijn per openbaar vervoer (naast Station Utrecht Overvecht).

Wat kost het?

Wij hanteren (gemiddeld) een tarief van € 175 per uur exclusief reiskosten (prijspeil 2019).