Waar ben je naar op zoek?
Voor professionals

Training Zicht op Veiligheid

Als beroepskracht kunt u te maken krijgen met gezinssituaties waarbij u twijfelt over een goede / veilige ontwikkeling van de kinderen. In deze training leert u hoe u deze zorgen bespreekbaar kunt maken met het gezin en met het netwerk van het gezin.

Samen met de andere deelnemers werkt u aan een casus en bespreekt u de veiligheid met een ‘echte’ vader of moeder (gespeeld door een professionele trainingsacteur). Na deze training kunt u een  zorgvuldige weging over veiligheid van het kind maken en weet u wat uw rol is en die van andere professionals in de jeugdzorg.

U bent betrokken bij een gezin vanwege financiele problemen. Wanneer u bij het gezin thuis komt om hen daarbij te helpen, ziet u dat het met de hygiene en de voeding van de jonge kinderen slecht gesteld is en dat ouders een alcoholprobleem hebben. U maakt zich zorgen over de veiligheid en ontwikkeling van de kinderen. Hoe gaat u dit bespreken en toch het vertrouwen van de ouders behouden?

Leyla is het 5-jarig dochtertje van een zeer jonge, alleenstaande moeder. Moeder is bang voor hulpverlening maar heeft u toch toegelaten om met haar te praten.

Na de training Zicht op veiligheid:

  • Weet u wat het begrip ‘veiligheid’ inhoudt en hoe normen en waarden een rol spelen in de beoordeling hiervan.
  • Weet u welke oplossingsgerichte gesprekstechnieken u in kunt zetten om veiligheid te kunnen inschalen.
  • Bent u zich bewust of de interventies die u pleegt voldoende bijdragen aan het vergroten van de veiligheid van het kind.
  • Leert u de krachten en zorgen van ouders en hun netwerk te onderzoeken.
  • Weet u hoe aan te sluiten bij de doelen van ouders in relatie tot de veiligheid van de kinderen.
  • Weet u wat de rol is van andere professionals in de jeugdzorg, zoals die van de gebiedsgerichte Save-teams als het gaat om veiligheid van het kind.

Om deel te nemen aan deze training, moet u in uw werk de mogelijkheid hebben om meerdere gesprekken te voeren met ouders.

De training is gebaseerd op uitgangspunten van het Oplossingsgericht werken en Signs of Safety.
Het gaat dan om uitgangspunten als: vragen stellen in plaats van zeggen hoe het moet, de persoon centraal stellen in plaats van het probleem en het werken met een niet-oordelende houding.

De training beslaat ca. 4 dagdelen en kan op maat aangepast worden aan de leervragen van de deelnemers.
Accreditatie: 5,5 registerpunten SKJ (voorheen BAMw) en 14 registerpunten Zorgprofessionals.

Meer weten?

Wij bieden onze trainingen altijd op maat. Door de uitgebreide intake sluiten onze trainingen goed aan op de wensen en het werk van de deelnemers aan de trainingen. Na de intake stellen wij casussen op die we tijdens de training gebruiken. Elke training wordt zo op maat gemaakt met casuïstiek uit de eigen beroepspraktijk.
We kunnen ook verschillende onderdelen van de diverse trainingen combineren tot een aanbod voor bijvoorbeeld een studiedag of workshop.

Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie en een aanbod op maat:

 

Praktische informatie:

Hoeveel deelnemers kunnen een workshop of training volgen?

Het aantal deelnemers voor een training bedraagt minimaal 8 en maximaal 12.
Voor een workshop bedraagt dit minimaal 12 en maximaal 25 deelnemers.
Bij een aanbod op maat stellen we het aantal deelnemers in overleg vast.

Waar wordt de workshop of training gegeven?

Wij verzorgen de voorlichting over ons werk of de inhoudelijke workshop of training graag op een locatie van uw keuze, bijvoorbeeld uw eigen locatie.

Desgewenst kunt u ook gebruikmaken van onze eigen trainingslocatie bij het Expertisecentrum in Utrecht. Wij beschikken over goed gefaciliteerde, mooie ruimtes die bovendien uitstekend bereikbaar zijn per openbaar vervoer (naast Station Utrecht Overvecht).

Wat kost een workshop of training?

Wij bieden een scherp tarief omdat wij geen commerciële instelling zijn en verbonden zin aan Samen Veilig Midden-Nederland.

Een voorlichting over de werkwijze van Veilig Thuis en/of de SAVE-teams is kosteloos.

Voor een inhoudelijke workshop of training betaalt u de kosten en bijkomende reiskosten. Wanneer wij werken met een trainingsacteur dan betaalt u de kosten die zij hiervoor bij ons in rekening brengen. Wij werken BTW-vrij.

 

Krijg ik ook accreditatiepunten?

De volgende trainingen geven accredatiepunten vanuit het SKJ-register en het Registerplein:

Daarnaast vragen wij samen met opdrachtgevers accreditatiepunten aan voor een maatwerktraining of bij een speciaal beroepsregister.