Waar ben je naar op zoek?

Young Professional Programma continues

Deze maand startte bij Samen Veilig Midden-Nederland de tweede lichting van het Young Professionals Programma. Dit programma biedt afgestudeerde HBO-ers te gelegenheid zich te ontwikkelen tot allround professionals die een bijdrage leveren aan een veilig thuis voor iedereen.

Young Professionals volgen een programma van één jaar, dat niet alleen bestaat uit interne opleidingen, intervisie en coaching. Een Young Professional start ook heel bewust met een minder volle caseload.

“Het is een publiek geheim dat de werkdruk binnen onze sector enorm hoog is. De zaken die professionals draaien zijn steeds complexer en het maatschappelijk draagvlak voor de functie staat onder druk. We vinden het belangrijk om jonge medewerkers de kans te geven om het vak te leren.  Ze komen net van de opleiding af en moeten de ruimte krijgen om middels training en reflectie verder te leren in de praktijk. Daarom kiezen we er bewust voor om hen te laten starten met een lagere caseload”, aldus Anne Roelofs, manager SAVE. “ We hebben ervaren dat net afgestudeerden de stap naar ons complexe werk op deze manier aandurven en de kans dat zij bij ons blijven is ook groter. De sector kent immers ook – mede door de werkdruk – een hoog risico op uitval en verloop.”

“De ervaringen van en met de eerste lichting Young Professionals hebben ons meer dan genoeg vertrouwen gegeven om dit programma te continueren”, vult Evera Voskuil aan.  Als directeur bij Samen Veilig Midden-Nederland is zij o.a. verantwoordelijk voor werving én behoud van nieuwe medewerkers. “Van de eerste groep Young Professionals hoorden we onder andere terug dat het programma een mooie kans biedt om het vak echt te leren en je eigen te maken na je studie.”

Julia kan zich hier helemaal in vinden. Ze studeerde in de zomer af aan de Hogeschool Utrecht, waar zij de opleiding SPH met als uitstroomprofiel Jeugdzorg volgde. “Ik heb gekozen voor het Young Professionals Programma van Samen Veilig omdat ik hier de kans krijg om te leren. Omdat ik net afgestudeerd ben, heb ik natuurlijk nog geen werkervaring. Dit programma biedt mij de gelegenheid om kundig te worden in dit werk.”