Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Organisatie

Ervaringsdeskundigen over de Meldcode en de SAVE werkwijze

Nieuws 8 november 2017 Reading Time: 2 minutenleestijd

Op maandag 6 november was het de “Voor de Jeugd Dag”. Een dag voor de jeugd, waarop alle jeugdzorgprofessionals uit wijkteams, consultatiebureaus, jeugdbescherming en gemeenten én cliënten elkaar konden ontmoeten in de Westergasfabriek in Amsterdam. Het thema van de dag was ‘dichtbij’.

Het Expertisecentrum heeft tijdens deze dag samen met ervaringsdeskundigen twee workshops gegeven, één over de meldcode kindermishandeling en één over de SAVE-werkwijze, waarbij we heel “dichtbij” de praktijk zijn gebleven.

Workshop Meldcode

Tijdens de workshop over de 5 stappen van de meldcode vertelde Nettie, ervaringsdeskundige, over de onveilige en onberekenbare situatie waarin zij opgroeide als kind. Haar moeder had een verstandelijke beperking en een vorm van autisme, haar vader vermeende persoonlijkheidsproblematiek.  ‘Iedere keer als vroeger bij ons thuis de deurbel ging, hoopte ik dat het iemand was, die voor mij op zou komen. Dat is in al die jaren nooit gebeurd.’
Christine Hoogland, trainer van het Expertisecentrum, nam de zaal mee in wat de meldcode vroeger voor Nettie had kunnen betekenen. De noodzaak van melden werd voelbaar in de zaal en tegelijkertijd werden de 5 stappen verduidelijkt. Nettie heeft nu een fijn leven, maar draagt nog elke dag haar verleden met zich mee. Ze gunt ieder kind een omgeving van volwassenen die de meldcode kennen en ernaar handelen.

Workshop SAVE

Ook de workshop over de SAVE -werkwijze sprak de deelnemers aan. In plaats van een verhaal over wat de werkwijze precies inhoudt, nam Harmke Bergenhenegouwen (sr. Staf Gedragswetenschapper) de zaal daarin mee door Lena (een moeder van twee kinderen, SAVE begeleiding onlangs afgesloten) over haar ervaringen te interviewen. De vragen gingen vooral over de samenwerking met de medewerker SAVE en de buurtteammedewerker. Was het duidelijk wie wat deed? Wat werkte er voor haar? Wat was juist onduidelijk of vervelend?
Diana Ewouds van het SAVE -team Overvecht was samen met Robyn Pouwels van het buurtteam Overvecht aanwezig en werden als het ware gespiegeld. Lena’s verhaal raakte ons allen. Het is weer veilig bij haar thuis en dat is waar wij het allemaal elke dag voor doen.