Voorlichting
Voor professionals
Heb jij beroepsmatig te maken met kinderen, jongeren, ouders/verzorgers of kwetsbare volwassenen? En heb je regelmatig te maken met Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Wij bieden algemene informatie op maat over ons werk en onze diensten.
Wanneer er zorgen over de veiligheid binnen een gezin of in de huiselijke sfeer ontstaan, kun je als professional vragen hebben: wanneer is een situatie urgent? Met wie moet ik dan contact opnemen? Wat gaat er dan gebeuren? Wat mag ik verwachten van een medewerker van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Hoe verloopt de samenwerking?
Wij beantwoorden deze vragen in onze voorlichtingsbijeenkomsten. Die zijn bedoeld voor iedereen die in ons werkgebied beroepsmatig te maken heeft met kinderen, jongeren, ouders/verzorgers of kwetsbare volwassenen.
Iedereen die vragen heeft over onze organisatie en ons werk, kan gebruik maken van de Voorlichtingspoule. Wil je meer weten over ons werk of onze organisatie? Of heb je een algemene vraag?
Onderaan deze pagina kun je voorlichting aanvragen.
De Voorlichtingspoule
De Voorlichtingspoule is rond 1998 ontstaan. Er werd in die tijd vooral ingespeeld op ad hoc vragen die zich voordeden als professionals elkaar tegenkwamen in het werkveld. De vraag om informatie werd dan vaak afgehandeld door degene waar de vraag aanvankelijk aan werd gesteld. Er bleek al snel een behoefte aan meer structuur. In de loop der jaren heeft de Voorlichtingspoule zich steeds verder geprofessionaliseerd. Medewerkers zijn er bewust voor gaan kiezen om deel uit te maken van de Voorlichtingspoule en zijn in sommige gevallen opgeleid tot het geven van presentaties en het gebruik van verschillende media. Uiteindelijk is het uitgegroeid tot een professionele club mensen die bewust gekozen hebben voor deze taak om op gedegen wijze informatie over onze organisatie en werkwijze. Ze voeren dat werk met veel plezier en passie voor het vak uit.
Terugblik 2021
In 2021 heeft de voorlichtingspoule zowel fysiek als digitaal 73 voorlichtingen verzorgt aan o.a. het Openbaar Ministerie, Sociaal Team de Bilt, Sociale Wijkteams Amersfoort en het Sociaal Team Bunschoten Lokale Teams in Veenendaal. Gemeente Houten en gemeente Soest, Gezondheidscentrum de Schans (Nieuwegein), de Politieacademie en verschillende teams van de politie, een symposium met het thema ‘jeugdcriminaliteit’, voor jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen, aan sociaal raadslieden, bij PCOB Amersfoort, de opleiding media communicatie, Leerplicht Utrecht, het Meander Ziekenhuis in Amersfoort en het St. Antonius Ziekenhuis, de GGD Utrecht, Welzijn Lelystad, het Leo Kannerhuis, ’s Heerenloo, het AKJ, stagemarkten en verschillende HBO, MBO, VO en basisscholen in hele regio.
De Voorlichtingspool organiseert daarnaast samen met JINC bliksemstages voor leerlingen van 8 tot 16 jaar. Jaarlijks vinden er 6-8 bliksemstages plaats, die door corona ook digitaal zijn georganiseerd.
De Voorlichtingspoule valt onder de verantwoordelijkheid van Team Communicatie & Cliëntambassadeurs.