Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Congressen en webinars

Terugblik webinar ‘Geweld in Gezinnen’

Nieuws 20 oktober 2020 Reading Time: 2 minutenleestijd

Op dinsdag 13 oktober 2020 vond de jaarlijkse conferentiereeks Geweld in Gezinnen voor het eerst plaats in de vorm van een webinar. Het thema dit jaar was ‘Persoonlijke waarden en professionele kracht’. Met een virtueel publiek van meer dan 450 deelnemers was de eerste webinar een groot succes.

Tijdens het event sprak Danny Tenic, manager Veilig Thuis, over de verbeterde meldcode en de effecten van corona op het volume van ingekomen meldingen en adviezen. Mirjam Bakker, directeur en opleider van Leren over Leven, behandelde daarna de kernvragen die dit jaar centraal stonden. Welke normen en waarden beïnvloeden jou als professional en hoe ga je daarmee om? Hoe kijk je naar ‘plegers’ en ‘slachtoffers’ en welk effect heeft dat op jou als professional?

“Ik werk al jaren in de Jeugdzorg. Daardoor heb ik vaak te maken gehad met huiselijk geweld. Het blijft interessant om thema’s als meerzijdige partijdigheid en intergenerationele overdracht weer op de agenda te zetten en hierover van mening te wisselen met andere Jeugdzorg professionals”, zegt Ineke, gedragswetenschapper bij Veilig Thuis Utrecht. “Deze webinar is een reflectie op je eigen handelen als hulpverlener. Je moet bijvoorbeeld altijd eerst goed helder hebben wat een woord als ‘dader’ met je doet en hoe je je daarbij voelt, voordat je met iemand in gesprek gaat. Het gedrag dat iemand laat zien vanuit de context proberen te begrijpen. Ook als je al langer in het vak zit, is het goed om dit weer even naar voren te halen.”

Verhalenbundel ‘Durf te weten!’
Aan het einde van de webinar las dagvoorzitter Marja de Klerk, en tevens senior gedragswetenschapper bij Veilig Thuis Utrecht, een verhaal voor uit de recent verschenen verhalenbundel Durf te weten! Aanpak van huiselijk geweld: een gezamenlijke taak. “Het verhaal dat ik voor mocht lezen kende verschillende lagen. De laag van de gezinsleden, die allemaal hun eigen heftige beleving hadden ten aanzien van het misbruik dat had plaatsgevonden, maar waarover niet gezamenlijk werd gesproken. De laag van de behandelaar, die een misbruikverleden heeft en aan de hand van deze casus ervaart hoe belangrijk het is om erin te geloven dat je kan herstellen van misbruik. De verhalen uit dit boek zijn mooi, leerzaam en inspirerend. Het is fantastisch dat mensen het lef hebben gehad om deze persoonlijke verhalen te vertellen”, aldus Marja.

Terugkijken
We willen alle deelnemers nogmaals hartelijk bedanken voor het volgen van deze webinar. Heb je geen kans gezien om de webinar te volgen? Hieronder is de gehele Webinar gratis terug te kijken.