Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

De toenemende blootstelling aan seksuele beelden mede onder invloed van (social) media maakt het niet makkelijk te bepalen wat seksueel gezond gedrag is. Seksuele ontwikkeling is in de jeugdzorg voor veel professionals nog steeds een lastig bespreekbaar onderwerp, waarbij sprake kan zijn van handelingsverlegenheid. Om hieraan tegemoet te komen en naar aanleiding van het ‘Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik’ is de methodiek het Vlaggensysteem ontwikkeld.

Deze methodiek helpt je om het gedrag van kinderen en jongeren, los van eigen ervaringen, objectiever te duiden en te bespreken met hen. De werkwijze zet je aan om na te denken over grenzen met betrekking tot seksueel gedrag van kinderen/jongeren en het geeft je handvatten om pedagogisch adequaat op seksueel gedrag van kinderen en jeugdigen te reageren.

Tijdens de training wordt kennis over seksueel grensoverschrijdend gedrag van kinderen en jongeren (feiten, uitingsvormen, aard en omvang) gedeeld.

Offerte aanvragen

Na de training:

  • Ken je globaal de verschillende ontwikkelingsstadia van seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag van kinderen en jongeren (feiten, uitingsvormen, aard en omvang)
  • Ben je je bewust van jouw eigen visie, normen en waarden over seksualiteit, die jouw handelen kunnen beïnvloeden
  • Kun je de criteria of waarden waarop de vlaggen gebaseerd zijn gebruiken in jouw eigen werkpraktijk
  • Weet je op een gepaste pedagogisch wijze te reageren op seksueel gedrag van
  • kinderen en jeugdigen

Programma

In deze dag besteden we aandacht aan waarden en normen rond het thema seksualiteit. Door middel van een quiz toets je jouw actuele kennis over het seksueel gedrag van jeugdigen. We bespreken wat het lastig maakt om dit onderwerp in gesprekken aan te snijden met jeugdigen/cliënten? We besteden aandacht aan wat passend seksueel gedrag is en wat niet.

Je krijgt de criteria uit het vlaggensysteem aangereikt en je gaat hiermee casussen beoordelen. Je krijgt handvatten om in de casuïstiek van iedere dag pedagogisch adequaat te reageren op grensoverschrijdend seksueel gedrag. Daarnaast krijg je kennis en vaardigheden aangereikt om de gezonde seksuele ontwikkeling te bespreken met ouders en jeugdigen.

De training bestaat uit 1 hele dag van 9.30 tot 16.30 uur.

Accreditatie training ‘Het Vlaggensysteem’

Nummer: SKJ201637
Punten: 6

Meer weten?

Wij bieden onze trainingen altijd op maat. Door de uitgebreide intake sluiten onze trainingen goed aan op de wensen en het werk van de deelnemers. Na de intake bereiden wij casussen voor die we tijdens de training gebruiken. Elke training wordt dus op maat gemaakt met casuïstiek uit eigen beroepspraktijk.
We kunnen ook verschillende onderdelen van de diverse trainingen combineren tot een aanbod voor bijvoorbeeld een studiedag of workshop.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en een offerte op maat.

green dots header

Offerte aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.