Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Organisatie

Beantwoording Kamervragen

Nieuws 21 augustus 2019 Reading Time: < 1 minuutleestijd

Eind mei stelde Judith Tielen namens de Tweede Kamerfractie van de VVD vragen aan de ministers van VWS en voor Rechtsbescherming over Samen Veilig Midden-Nederland, SAVE en Veilig Thuis. Dinsdagmiddag 20 augustus hebben de ministers de beantwoording naar de Tweede Kamer gestuurd.

In het kort komt het er op neer, dat de ministers over de organisatievorm van Samen Veilig aangeven dat zij de kwaliteit en effectiviteit van de hulp en ondersteuning door SAVE en Veilig Thuis belangrijker vinden dan hoe het in een organisatie juridisch geregeld is. En, dat deze organisatievorm wettelijk is toegestaan.

De ministers constateren dat de afhandeling van klachten volgens klagers niet altijd aansluit bij de behoefte van ouders. Dat zij zich onvoldoende gehoord voelen. Hiervoor verwijzen zij naar de aanpak die Samen Veilig voorstelt binnen onze Veranderagenda.

Verder worden veel vragen beantwoord over het werk en de wettelijke verantwoordelijkheden van gecertificeerde instellingen (GI’s) en Veilig Thuis. Ook de rol van het toezicht door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) komt ter sprake.

Over de governance en de beoordeling van de organisatievorm van Samen Veilig door de IGJ antwoorden de ministers dat de IGJ en IJenV voor de zomer toezicht uitvoeren bij zeven gecertificeerde instellingen, waaronder SAVE. Dit betreft een generiek onderzoek naar de veertien GI’s, niet naar SAVE specifiek.

Samen Veilig Midden-Nederland kan zich vinden in de antwoorden van de ministers op de vragen van het Kamerlid.

De volledige beantwoording van de vragen kunt u hier vinden.