Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Samen doen wat helpt & toekomstscenario jeugdbescherming

[BLOG] In de jeugdzorg werken we niet met pakketjes

Blog 25 april 2022 Reading Time: < 1 minuutleestijd

Een vriend vraagt of ik ook naar het Malieveld ben geweest voor de staking in de jeugdzorg vorige maand. “Natuurlijk”, zeg ik trots. “Maar waarom was de staking?” voegde hij toe. “Nou, omdat het echt anders moet in de jeugdzorg. Dit gaat zo niet langer.”

Ik vertelde over de verschillende problemen waarmee we te maken hebben in de jeugdzorg. De product afspraken, wachtlijsten, personeelstekorten en opnamestop. Maar ook dat sommige gemeenten bepaalde zorg niet inkopen, waardoor kinderen en ouders simpelweg niet terechtkunnen. Sommige hulpverlening is wegbezuinigd, crisisopvang plekken zitten vol, depressieve kinderen kunnen niet bij de GGZ terecht. Ik kan nog wel even doorgaan.

De kinderen en hun ouders worden behandeld alsof het pakketjes zijn. Dat is de fout. Het zijn geen pakketjes. Zij zijn niet allemaal hetzelfde. De ‘pakketjes’ waar ik mee werk vallen van de band, ze exploderen, gaan in tegengestelde richting, vallen uit elkaar of gaan kapot. De lopende band waar ik aan werk moet soms noodzakelijk vertraagd worden, omdat er anders overhaaste beslissingen genomen worden.

Ik hoop dat mensen zich dit realiseren in hun beslissingen over beleid en financiering. We moeten voorkomen dat we alleen de makkelijke pakketjes pakken en verwerken, die waar je makkelijk mee kunt ‘scoren’. We moeten juist degene die in een lastige pakket zitten niet vergeten.

“Denk je dat deze staking de mensen dit zal doen inzien?” vraagt hij. Dat is een terechte vraag. Bij de staking waren zo’n 7.000 betrokken jeugdzorgwerkers aanwezig. Het is en blijft altijd de vraag wat het effect van zo’n staking zal zijn. Wie bereik je?

Ik weet in ieder geval dat zo’n twee jaar geleden een stomme vleermuis een C-virus heeft verspreid. Het ging zelfs de hele wereld over. Als hij dat kan, dan kan ik deze ‘boodschap’ toch ook wel verspreiden onder de mensen? Hen laten inzien dat we in de jeugdzorg niet met pakketjes werken, maar met jongeren én hun ouders.

Jacqueline van den Akker

#SamenDoenWatHelpt