Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Organisatie

Een prachtig succes

Nieuws 18 februari 2019 Reading Time: 2 minutenleestijd

Onlangs woonde Paul Janssen, bestuurder bij Samen Veilig Midden-Nederland, een bijeenkomst bij van de Bestuurstafel Gezond Utrecht. Aan deze tafel schuiven regelmatig directeuren en bestuurders van organisaties in Zorg, Welzijn en Onderwijs aan. Het werd een bijzondere bijeenkomst.

Tijdens de avond stond het thema Jeugd centraal met als uitgangspunt het programma ‘Een kansrijke start’ van minister Hugo de Jonge (VWS). Dit programma is gebaseerd op het gedachtengoed van ‘De eerste duizend dagen’, door Tessa Roseboom prachtig verwoord in haar recente boek en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Hoogtepunt van de avond was het persoonlijke verhaal dat een jonge moeder vertelde, hierbij ondersteund door haar begeleidster van Al Amal. Al Amal is een organisatie die een brugfunctie vervult tussen de professionele hulpverlening en ouders met een migratie-achtergrond in de stad Utrecht. De moeder vertelde dat ze al op jonge leeftijd een dochtertje had gekregen, dat vrijwel direct na de geboorte uit huis was geplaatst. Een medewerkster SAVE van Samen Veilig Midden-Nederland en de begeleidster van Al Amal raakten bij haar betrokken op het moment dat ze opnieuw zwanger was, ditmaal van een tweeling. De rechter had al voor de geboorte van de kinderen een ondertoezichtstelling uitgesproken. Moeder had al veel hulpverleners om zich heen en vertelde dat ze radeloos werd van hun in haar ogen ‘bevoogdende’ aanpak.

De medewerkster SAVE en de begeleidster van Al Amal deden samen iets unieks: in plaats van voort te borduren op het aanwezige en zeer lijvige dossier, kozen zij er voor om te gaan bouwen op de aanwezige kracht van de jonge moeder. Zij voelde zich eindelijk gehoord en als gelijkwaardig beschouwd door hulpverleners. En: ze bloeide op!

Het werd een prachtig verhaal. Circa zes maanden na de geboorte van de tweeling kon de ondertoezichtstelling worden beëindigd. Moeder vertelde dat ze, met vooral hulp vanuit haar eigen netwerk, zelfstandig verder kon met haar tweeling. Maar haar verhaal ging nog verder. Want na ongeveer een jaar woonde ook de eerder uit huis geplaatste oudste dochter weer bij haar thuis. Na afloop klonk er een oorverdovend applaus van de aanwezige bestuurders voor deze moeder.

Haar verhaal gaf de aanwezige directeuren en bestuurders een ongekende energie.  En dat leidde tot de oprichting van een Utrechtse coalitie van de ‘Eerste duizend dagen beweging’.