Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Congressen en webinars, Samen doen wat helpt & toekomstscenario jeugdbescherming

Inspiratiesessie Samen doen wat helpt. En nu?

Nieuws 28 september 2021 Reading Time: 3 minutenleestijd

Op 1 juli organiseerde Samen Veilig Midden-Nederland een online inspiratiesessie rondom haar Koersprogramma. Deze bijeenkomst was de aftrap voor een beweging onder de naam ‘Samen doen wat helpt.’ Samen houdt in: mét de cliënten, hun familie en netwerk, mét onze medewerkers en mét andere betrokkenen in de keten. Wat helpt? Dat wat gezinnen nodig hebben om de veiligheid te herstellen en ontwikkeling weer mogelijk te maken.

Tijdens de inspiratiesessie werden cliënten en medewerkers, professionals en politiek, media en opdrachtgevers meegenomen in de gedachte achter deze beweging. NPO Radio 1-presentatrice Margreet Reijntjes sprak met hen over de overgang naar een keten waarin de systemen minder en de mens meer centraal staat. Er ontstond een interessant beeld over het huidige systeem en een eerste aanzet om dat te verbeteren. Al snel werd duidelijk dat de hulpverlener de tijd moet krijgen om kinderen en ouders te leren kennen. Investeer in luisteren, feedback vragen, reflecteren en vragen stellen. Zoek actief de samenwerking met andere partijen in de keten. Dat vraagt om maatwerk. Om dat te kunnen bieden, moeten we goed aansluiten bij de leefwereld van ieder gezin. Daarnaast is het belangrijk dat we gevoel krijgen bij wat ons hierin belemmert.

“Belemmeringen moeten we oplossen en onnodige regels moeten we schrappen. We moeten landelijk kijken we of we de hulpverlening eenvoudiger kunnen organiseren.” stelde Bianca Kingma van de gemeente Utrecht. Paul Janssen, bestuurder bij Samen Veilig Midden-Nederland, noemde tijd als een belemmering: “Ik vind dat onze medewerkers te weinig tijd hebben, maar daarnaast moeten we blijven reflecteren en leren, onszelf vragen stellen als was dit helpend en heb ik meer nodig?” Ervaringsdeskundige Franka Guiking riep op om te beginnen met luisteren: “Kijk naar waar mensen vandaan komen. Samenwerken is ook praten, checken of je op één lijn zit en als professional kwetsbaar durven zijn. We hebben uiteindelijk allemaal onze eigen rollen en expertise.” Reflectiecoach Kathinka Bruinsma vulde haar aan: “Werk aan een gelijkwaardige samenwerking” en Krijnie Schotel, bestuursvoorzitter van Samen Veilig Midden-Nederland, riep op om “vandaag te durven leren zodat we het morgen beter kunnen doen. Zonder te oordelen.” Miriam Witsenburg, medewerker Veilig Thuis Utrecht, voegde toe dat alles staat of valt met de ambitie om dingen anders te doen. “Heb het lef om dat ook te doen! We moeten met elkaar in gesprek over de zin en onzin van de protocollen die er zijn.”

Het was een interessante, voor velen eerste, stap in de reis naar een betere keten. Er waren veel complimenten over de inspiratiesessie en de richting die Samen Veilig Midden-Nederland inslaat. Laten we er samen voor zorgen dat het ook daadwerkelijk tot resultaat leidt: een keten waarin de mens centraal staat.

Hoe?
Het ‘hoe’ is de volgende stap. De inspiratiesessie heeft daar mede richting aan gegeven. Het ‘hoe’ gaat bovenal met elkaar vorm krijgen. Door te ontdekken en leren in de praktijk, in de pilots die opgestart zijn in de diverse regio’s. Maar ook door met elkaar het gesprek aan te gaan over wat we nodig hebben om echt te kunnen doen wat helpt. Er gaat veel goed in ons werk. Wat kunnen we daaruit leren? Wat willen we behouden en wat mist er nog? In de komende periode gaan wij daar actief over in gesprek met cliënten, collega’s en ketenpartners om samen tot praktische oplossingen te komen. In de verschillende regio’s organiseert Samen Veilig Midden-Nederland daar de komende tijd bijeenkomsten voor. We komen naar je toe deze winter!

Oproep
Nu al ideeën die helpen om ons werk beter, slimmer en efficiënter te kunnen doen? Geef ze ons mee en stuur een mail naar samendoenwathelpt@samen-veilig.nl. Want als we van elkaar leren, doen we samen wat helpt!