Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Organisatie

Kennismaking met Margot van der Starre, nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

Nieuws 11 januari 2022 Reading Time: < 1 minuutleestijd

Op 1 januari is Margot van der Starre begonnen als voorzitter van de Raad van Toezicht van Samen Veilig Midden-Nederland. Ze volgt Hans Schoo op, die in september afscheid nam. Wie is Margot van der Starre en waar richt zij als voorzitter de focus op?

Margot van der Starre (1961) is vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. Ze is getrouwd, heeft twee kinderen en wandelt elke dag. “Het houdt je gezond.” Ze noemt zichzelf geen ochtendmens. Een werkontbijt is dus niet aan haar besteed. “Ik hou wel van koken, maar als ik thuiskom ben ik ook wel blij als mijn man het eten klaar heeft staan.” Volgens Van der Starre is besturen echt een vak. Dat doet ze inmiddels al zo’n 14 jaar in verschillende functies. Daarvoor was ze werkzaam als manager of directeur. Naast haar baan als vicevoorzitter bij de Universiteit Utrecht wil ze maar één nevenfunctie als toezichthouder. “Ik vind dat je er goed de tijd voor moet nemen en dan passen meerdere functies niet.”

Balans
Als bestuurder kent ze toezichthouders van dichtbij. “Ik heb gemerkt dat je niet bovenop een bestuur of organisatie hoeft te zitten om goed toezicht uit te oefenen”, vertelt Margot. “De toezichthouder levert een bijdrage volgens de wet- en regelgeving, checkt de jaarrekening en is natuurlijk ook de werkgever van het bestuur. Je bent daarnaast een klankbord, waarmee het bestuur moet kunnen sparren, waarvoor je bereikbaar bent en die feedback geeft. Een bestuur moet soms ook risico’s durven nemen en zich dan gesteund weten door de Raad van Toezicht. Het is een precair evenwicht en balanceren is dan echt een kunst.”

Eigen beeld
De jeugdbescherming en Samen Veilig Midden-Nederland liggen veel onder vuur. “Ik ben gewend dat wat in de media geschreven meestal wordt ook een andere kant heeft.” Van der Starre heeft geleerd haar eigen beeld te vormen. “Ik ben niet zomaar geneigd om alles te geloven wat ik lees. Voor medewerkers is het heftig als verhalen in de media geen recht doen aan het werk dat ze doen. Dat instanties in allerlei casuïstiek op ongenuanceerde wijze in de beklaagdenbank worden geplaatst. Uiteindelijk moet er wel iemand zijn die aan de kinderen denkt en dat zijn wij in veel gevallen. Tegelijkertijd moeten we als organisatie natuurlijk ook kritisch naar onszelf kijken. Wat doen we goed en waarvan kunnen we leren?”

Samen doen wat helpt
De nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht heeft zich al verdiept in de veranderingen waarmee Samen Veilig Midden-Nederland onder de noemer Samen doen wat helpt bezig is. “Ik onderschrijf het van harte”, zegt Van der Starre enthousiast. “Ik weet dat het de juiste manier van werken is van toen ik in de ouderzorg werkzaam was. Daar keken casemanagers ook samen met de oudere en familie naar welke zorg het beste was. Dit is overigens wel wat complexer. Je hebt bijvoorbeeld te maken met hoge werkdruk en met coronamaatregelen, die van invloed zijn op het werk. Hoe haalbaar zijn alle plannen en hoe verloopt het proces? En hoe kijkt de medezeggenschap hiernaar?” Daarnaast studeert ze nog op de plannen van Samen Veilig Midden-Nederland en hoe deze zich verhouden tot de landelijke ontwikkelingen rond de kind- en gezinsbescherming.

Helpen en steunen
“Ik wil de organisatie goed leren kennen, want dat maakt me een betere gesprekspartner. Daarnaast wil ik horen van de medewerkers. Ik onderscheid daarbij een goed evenwicht tussen betrokkenheid en afstand. De Raad van Toezicht bestaat uit een team van vijf toezichthouders met verschillende taken. Dat biedt volop kansen om je breder te informeren en je rol te verdiepen.” Tot slot hoopt Margot van der Starre dat de coronapandemie de samenleving snel minder zal gaan domineren. “Door covid, gesloten scholen, quarantaine en lockdowns is het werken er niet makkelijker op geworden. Thuiswerken, ach, daar komen we wel weer overheen”, zegt ze. “Maar er gebeurt nu veel meer thuis, waar we geen weet van hebben. Er ontstaan lastige gezinssituaties, waar we goed voor cliënten moeten zorgen. Maar ik wens de organisatie ook toe, dat er goed voor de medewerkers gezorgd wordt. Het is aan bestuur en ons allemaal om te helpen. En om elkaar te steunen, steunen en nog meer te steunen.”

Jacques Happe
Hoofd Communicatie

(foto’s: Arnaud Mooij)

Margot van der Starre (foto: Arnaud Mooij)