Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Samen doen wat helpt & toekomstscenario jeugdbescherming

Ministeries op werkbezoek bij pilot Ketenversnelling

Nieuws 10 oktober 2020 Reading Time: 2 minutenleestijd

Op 8 oktober waren de directies en medewerkers van de ministeries Justitie & Veiligheid en VWS op (digitaal) werkbezoek bij de pilot Ketenversnelling. Zij zijn bijgepraat over de eerste positieve resultaten van deze pilot. De reacties waren alom lovend.

Over de pilot Ketenversnelling
De pilot Ketenversnelling richt zich op het versterken en versnellen van de samenwerking in de jeugdbeschermingsketen. Om gezinnen beter te ondersteunen en sneller hulp te bieden, wordt er in deze pilot out-of-the-box een andere manier van werken ontwikkeld. Medewerkers van de deelnemende ketenpartners (Lokalis (buurtteams), Veilig Thuis Utrecht, SAVE, William Schrikker Stichting en de Raad voor de Kinderbescherming) vormen samen het Veiligheidsteam. Twee medewerkers uit het team zijn en blijven betrokken bij het gezin. Is er specifieke expertise nodig? Dan is die via de nauwe samenwerking binnen het Veiligheidsteam snel beschikbaar. Zo wordt gerealiseerd dat er voor het gezin vaste contactpersonen zijn die met hen de situatie in kaart brengen en betrokken blijven bij de eventuele vervolghulp. In vergelijking met de reguliere werkwijze helpt deze manier van werken om snel tot een goede werkrelatie te komen met ouders. Bovendien versnelt deze manier van werken het proces in sterke mate.

Digitaal werkbezoek
Op 8 oktober waren de directies en medewerkers van de ministeries Justitie & Veiligheid en VWS op (digitaal) werkbezoek bij de pilot Ketenversnelling. Zij zijn bijgepraat over de eerste positieve resultaten van deze pilot. De reacties waren alom lovend.

Eric Bezem (Directeur Jeugd en Sanctietoepassing Justitie en Veiligheid): “Ik ben onder de indruk van de samenwerking. Dit is een goed voorbeeld van ‘geen estafette’. Jullie zijn op de goede weg. Van kind- naar gezinsaanpak.”

Ellen Meijer (Hoofd afdeling Jeugd Justitie en Veiligheid): “Ik luister met veel plezier en raak geïnspireerd. Mooi dat het zo transparant is, samen met het gezin en met collega’s.”

Uiteraard waren er ook vragen: zo vroeg Willemijn Helmich (Kwartiermaker projectgroep Scenario Jeugd- en gezinsbescherming) zich af of er door deze manier van werken minder snel specialistische hulp nodig is? Wat blijkt, er is ook minder snel hulp vanuit het gedwongen kader nodig. Tijne Berg (VNG) vroeg zich af wat het team nodig heeft? Dat is duidelijk: bovenal commitment en perspectief, zodat een vervolg van de pilot in 2021 landelijk betekenis krijgt!