Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Congressen en webinars

Voorstelling van zaken Goed scheiden

Nieuws 26 maart 2019 Reading Time: 2 minutenleestijd

Het interactieve theaterseminar Voorstelling van Zaken Goed scheiden op 26 februari 2019 was bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij scheidingen zoals hulpverleners werkzaam in jeugdhulp, maatschappelijk werk of onderwijs, rechters, advocaten, mediators en ervaringsdeskundigen. Harmke Bergenhenegouwen, gedragswetenschapper van Samen Veilig Midden-Nederland was een van de deskundigen die meepraatte. Doel was om nieuwe inzichten te krijgen en inspiratie op te doen.

Acteurs Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig en Hannah van Lunteren speelden scènes die de scheidingsproblematiek op bijzondere wijze lieten zien. Tussen de prachtige theaterscènes door spraken verschillende deskundigen met elkaar over de dilemma’s binnen de hulp aan gezinnen in een complexe scheiding. Justine van Lawick, Micha de Winter, Marsha Pinedo en nog velen anderen waren aanwezig.

Gesprekken met deskundigen
Tijdens de gesprekken kwamen veel vragen uit de praktijk aan de orde. Hoe kunnen we bijdragen aan een goede en harmonieuse scheiding zowel voor de ouders als ook de kinderen? Hoe doorbreek je het bestaande taboe rondom scheiden? Wat kun je als professional doen als je twee vechtende ouders voor je hebt? En hoe kunnen de mensen in de omgeving de ouders en kinderen helpen tijdens een scheiding, zonder een kamp te kiezen?

Betrek kinderen eerder
Het werd duidelijk dat scheiden in de eerste plaats een emotionele aangelegenheid is. Individuele aandacht is voor beide ouders belangrijk om het verlies na een scheiding te verwerken. Ervaringsdeskundige kinderen vertelden dat het nog te weinig voorkomt dat kinderen betrokken worden bij de hulpverlening en de besluitvorming na een scheiding. Ouders worden vaak overstelpt door hun eigen emoties en ervaren veel stress gedurende de scheidingsperiode. Kinderen willen graag dat het goed gaat met hun ouders en zijn geneigd zich aan te passen om de situatie niet nog erger te maken. Ze cijferen zichzelf weg en gaan voor hun ouders zorgen. Dit is belemmerend voor hun ontwikkeling en kan blijvende schade opleveren.

De professionals verlieten de zaal met de overtuiging dat we ons als samenwerkingspartners nog meer dan voorheen moeten verbinden om dit maatschappelijke probleem aan te pakken. Dat betekent preventief te werk gaan, door middel van voorlichting en psycho-educatie. Maatwerk leveren in dat wat gezinnen nodig hebben en gezamenlijk optrekken om de schade na een scheiding zoveel mogelijk te beperken en de veiligheid van zowel ouders als kinderen blijvend te borgen.