Training Complexe scheidingen

De training ‘Complexe scheidingen’ is speciaal ontwikkeld voor beroepskrachten die in hun dagelijkse werk te maken krijgen met allerhande vragen, situaties en problemen wanneer ouders in een strijd rondom de scheiding verwikkeld zijn of blijven.

Paul is de laatste maanden erg in zichzelf gekeerd en u maakt zich daar zorgen over. Gaat u met vader, moeder of met beiden uw zorgen bespreken? En hoe doet u dat? De ouders van Paul zijn gescheiden en hebben sindsdien veel conflicten over de opvoeding van hun zoon.

In Nederland eindigt één op de drie huwelijken in een echtscheiding. Jaarlijks zijn daar ongeveer 33.000 minderjarige kinderen bij betrokken. Echtscheiding lijkt inmiddels geaccepteerd maar kinderen en ouders verliezen veel door echtscheiding. Wat betekent dit voor u als beroepskracht in de communicatie met kinderen en ouders? Met welke juridische aspecten dient u rekening te houden?

Na het volgen van de training Complexe scheidingen:

  • Bent u zich beter bewust van het gevoel van verlies dat een echtscheiding teweeg kan brengen bij kinderen en ouders.
  • Heeft u handvatten om u neutraal op te kunnen stellen in een gesprek met strijdende gescheiden ouders.
  • Weet u hoe u het kind centraal kunt stellen in gesprekken met gescheiden ouders.
  • Beheerst u gespreksvaardigheden waarmee u de tegenstellingen tussen gescheiden ouders kunt verkleinen daar waar het gaat om de opvoeding van de kinderen.
  • Krijgt u zicht op welke interventies bruikbaar zijn in gesprekken met kinderen die te maken hebben (gehad) met een echtscheiding.
  • Heeft u kennis over de juridische aspecten en gevolgen van een echtscheiding.

De training ‘Complexe scheidingen’ beslaat drie tot vier dagdelen en is geaccrediteerd.

Tijdens één van deze dagdelen oefent u een gesprek met twee trainingsacteurs die in de huid kruipen van gescheiden ouders met tegengestelde belangen en meningen.