Spoed of crisis contact

Is er gevaar?

Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.

Bel 112

Geen client bij ons?

Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van Veilig Thuis Utrecht of SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij Veilig Thuis Utrecht?

Ben je cliënt bij Veilig Thuis Utrecht, dan bel je altijd met het hoofdnummer.

Bel met Veilig Thuis 0800-2000

Cliënt bij SAVE Jeugdbescherming?

Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.

Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:

In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.

Bouwsteen
‘Leren van en met elkaar’

Bouwen aan Samen doen wat helpt in 2023

 

‘Leren van en met elkaar’ betekent dat we kritisch kijken naar hoe we omgaan met cliënten, collega’s en samenwerkingspartners. We reflecteren op onze acties, begrijpen de impact ervan en onderzoeken nieuwe manieren hoe we dingen (anders) kunnen doen. Niet door vanuit onszelf te kijken, maar juist van buitenaf. We intensiveren onze samenwerking met ervaringsdeskundigen en weten onze samenwerkingspartners te vinden. Zo blijven leren en groeien in onze handelingen en interacties met elkaar.

 

Voorbeeld 1

Evenementen in de geest van Samen doen wat helpt

Op 2 februari organiseerden we het ‘Samenspel’ (video-impressie hierboven), een succesvol event waar samenwerkingspartners, zoals de Raad voor de Kinderbescherming en Leerplicht Utrecht, samenkwamen. Het doel was om te verbinden, ideeën uit te wisselen en samen te werken. Met inspirerende stands en workshops, benadrukte het event de kracht van samenwerking en motivatie voor gezamenlijke doelen.

Het event ‘Jeugd Centraal’ (video-impressie hieronder) was een inspirerende bijeenkomst die volledig draaide om jongerenparticipatie. Tijdens dit evenement werd een fragment van de docu-serie ‘Rauw & Hoop’ vertoond en namen zes (voormalige) jongeren het voortouw om samen met professionals workshops te geven die ze zelf hadden samengesteld. Dit bood een unieke kans voor deelnemers om rechtstreeks te leren van de ervaringen van jongeren en hun perspectieven op jeugdzorg.

‘Rauw & Hoop’ is een indrukwekkend resultaat van de inzet van deze jongeren. Volledig door henzelf gemaakt, deelt de serie authentieke verhalen over hun jeugd en de betrokkenheid van jeugdzorg.

In 2024 willen we ‘Rauw & Hoop’ en de lessen van deze jongeren breder uitdragen. We hebben plannen voor een nieuw evenement en intern organiseren we nieuwe spiegelbijeenkomsten om samen te reflecteren. Kortom: ook volgend jaar staat leren van en met elkaar bovenaan onze agenda.

Meer over:

Voorbeeld 2

Leren uit proeftuinen

Veilig Thuis Utrecht en SAVE Jeugdbescherming werken mee in drie proeftuinen. Zij onderzoeken hoe een nieuwe werkwijze in de praktijk gebracht kan worden. Elke proeftuin is anders in opzet en opdracht; ze beproeven diverse vraagstukken uit het toekomstscenario. Gezamenlijk krijgen ze steeds meer inzichtelijk wat niet en wat juist wél werkt.

In 2024 maken we de lessen uit deze proeftuinen met elkaar inzichtelijk, zodat we die kunnen delen en hier samen op voort kunnen bouwen.

Meer over:

Voorbeeld 3

Ervaringsdeskundigheid bij casuïstiek

Lena Powel is per 1 september begonnen als ervaringsdeskundige bij Samen Veilig Midden-Nederland. In deze functie houdt zij zich voornamelijk bezig met casuïstiek binnen de organisatie.

Als voormalig cliënt draagt haar perspectief op casuïstiek bij aan een andere kijk op zaken. Zo kan er worden gewerkt aan een betere samenwerking tussen medewerkers en cliënten. Lena is bij de casuïstiekbesprekingen aangesloten en helpt de cliënten die in de casuïstiek besproken worden. Het doel is om dit verder uit te breiden binnen de organisatie.

Cynthirella Wentzel neemt aan de hand van een tijdlijn nieuwe medewerkers mee in haar levensverhaal, waarbij ze vertelt over haar persoonlijke ervaringen door de jaren heen. Haar verhaal omvat zowel dieptepunten als hoogtepunten, waarbij Veilig Thuis Utrecht een cruciale rol heeft gespeeld.

Cynthirella deelt haar ervaring met Veilig Thuis Utrecht met de professionals en voorziet hen van feedback. Ze vertelt wat deze ervaring voor haar heeft betekend en benadrukt het belang van het moment waarop Veilig Thuis Utrecht voor haar deur stond. Tijdens het vertellen van haar verhaal streeft ze ernaar om een interactieve sessie te creëren, waarin professionals vragen kunnen stellen. Deze vragen dienen niet alleen ter verduidelijking, maar ook om bewustwording te creëren.

Meer over:

Ga verder naar 👉

 

Bouwen aan Samen doen wat helpt

Bouwsteen ‘Leiderschap en eigenaar’

In 2021 en 2022 hebben wij samen met cliënten en medewerkers kritisch gekeken naar ‘hoe’ we dingen doen. In 2023 legden we de focus op het ‘kunnen’: een omgeving creëren waarin medewerkers en cliënten ook echt kunnen doen wat helpt.
In ‘Leiderschap en Eigenaarschap’ werken we aan een organisatiecultuur die samenwerking en praktijkgericht leren stimuleert.