Waar ben je naar op zoek?

Een prachtig succes

Onlangs woonde Paul Janssen, bestuurder bij Samen Veilig Midden-Nederland, een bijeenkomst bij van de Bestuurstafel Gezond Utrecht. Aan deze tafel schuiven regelmatig directeuren en bestuurders van organisaties in Zorg, Welzijn en Onderwijs aan. Het werd een bijzondere bijeenkomst.

Tijdens de avond stond het thema Jeugd centraal met als uitgangspunt het programma ‘Een kansrijke start’ van minister Hugo de Jonge (VWS). Dit programma is gebaseerd op het gedachtengoed van ‘De eerste duizend dagen’, door Tessa Roseboom prachtig verwoord in haar recente boek en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Hoogtepunt van de avond was het persoonlijke verhaal dat een jonge moeder vertelde, hierbij ondersteund door haar begeleidster van Al Amal. Al Amal is een organisatie die een brugfunctie vervult tussen de professionele hulpverlening en ouders met een migratie-achtergrond in de stad Utrecht. De moeder vertelde dat ze al op jonge leeftijd een dochtertje had gekregen, dat vrijwel direct na de geboorte uit huis was geplaatst. Een medewerkster SAVE van Samen Veilig Midden-Nederland en de begeleidster van Al Amal raakten bij haar betrokken op het moment dat ze opnieuw zwanger was, ditmaal van een tweeling. De rechter had al voor de geboorte van de kinderen een ondertoezichtstelling uitgesproken. Moeder had al veel hulpverleners om zich heen en vertelde dat ze radeloos werd van hun in haar ogen ‘bevoogdende’ aanpak.

De medewerkster SAVE en de begeleidster van Al Amal deden samen iets unieks: in plaats van voort te borduren op het aanwezige en zeer lijvige dossier, kozen zij er voor om te gaan bouwen op de aanwezige kracht van de jonge moeder. Zij voelde zich eindelijk gehoord en als gelijkwaardig beschouwd door hulpverleners. En: ze bloeide op!

Het werd een prachtig verhaal. Circa zes maanden na de geboorte van de tweeling kon de ondertoezichtstelling worden beëindigd. Moeder vertelde dat ze, met vooral hulp vanuit haar eigen netwerk, zelfstandig verder kon met haar tweeling. Maar haar verhaal ging nog verder. Want na ongeveer een jaar woonde ook de eerder uit huis geplaatste oudste dochter weer bij haar thuis. Na afloop klonk er een oorverdovend applaus van de aanwezige bestuurders voor deze moeder.

Haar verhaal gaf de aanwezige directeuren en bestuurders een ongekende energie.  En dat leidde tot de oprichting van een Utrechtse coalitie van de ‘Eerste duizend dagen beweging’.